שמרו על קשר
שמרו על קשר
רוצים עוד פרטים על היהדות הקראית? רוצים לקחת חלק בפעילות? צרו קשר ונחזור אליכם בהקדם:
צו על תנאי למדינה: הסבירי למה אושרה תוכנית הרכבל לכותל במסלול חריג

היהדות הקראית מברכת על החלטת בג"צ להוציא צו על תנאי לתוכנית הרכבל לכותל. אנו תקווה שזו החלטה ראשונה שתכריח את המדינה לשנות את תוואי הרכבל שתוכנן בחטא לחצות את בית העלמין היהודי הקראי בגיא בין הינום.
בג"ץ הורה ביום שלישי 23.02.2021 למדינה לענות על שורת שאלות בנוגע לתוכנית בניית הרכבל בכותל המערבי, בהן מדוע אושרה במסלול חריג. נשיאת העליון אסתר חיות והשופטים יוסף אלרון וענת ברון הוציאו צו על תנאי למדינה, ודרשו שתסביר למה אושרה התוכנית בוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל) ולא במסלול תכנון רגיל, וכן להבהיר אם "לא נפלו פגמים בהליך אישור התוכנית, מאחר שלות"ל לא עמדה כל התשתית העובדתית הנדרשת". למדינה ניתן עד 22 באפריל כדי להשיב.
התוכנית השנויה במחלוקת לבניית רכבל לכותל אושרה על ידי הממשלה לפני כשנה וחצי. לפי המתווה הנוכחי, הרכבל אמור להיפרש על פני 1.4 ק"מ בין מתחם התחנה הראשונה בעמק רפאים לבין מתחם קדם שבסילוואן, קרוב לשער האשפות - בו עמותת הימין אלע"ד מתכננת לבנות מרכז מבקרים. בין שתי התחנות מתוכננת תחנה נוספת בחניון של הר ציון. הרכבל מקודם על ידי הרשות לפיתוח ירושלים ומשרד התיירות כתוכנית תשתית לאומית (תת"ל). תוכנית כזו נידונה בוועדה לתשתיות לאומיות ולא בוועדות התכנון הרגילות, ולא ניתן להגיש התנגדויות אליה אלא השגות.
נגד התוכנית הוגשו כמה עתירות מצד שלל גופים וגורמים, בהם מתכננים, אדריכלים, תושבי האזור והקהילה היהודית הקראית, שהרכבל מתוכנן לעבור מעל בית העלמין העתיק שלנו. בעתירות נטען בין היתר כי ההדמיות של הפרויקט המעיטו בפגיעה בנוף של העיר העתיקה. עוד נטען כי הרכבל הוא פרויקט תיירותי ולא תחבורתי, ולראייה משרד התחבורה כלל לא היה מעורב בהכנת התוכנית. השופטים התייחסו לטענה זו ודרשו מהמדינה להסביר "מדוע לא ייקבע כי המרכיב הדומיננטי בפרויקט הרכבל הוא המרכיב התחבורתי, אף שהפרויקט הוגדר כפרויקט תיירותי". עוד התייחסו השופטים לטענות הקהילה היהודית הקראית ודרשו לדעת למה המדינה לא משנה את התוכנית כך שלא תפגע בבית העלמין.