רשימת תפוצה
שמרו על קשר
שמרו על קשר
רוצים עוד פרטים על היהדות הקראית? רוצים לקחת חלק בפעילות? צרו קשר ונחזור אליכם בהקדם:
העדה הקראית מצטרפת למתנגדים לרכבל לעיר העתיקה

תוואי הרכבל תוכנן לעבור מעל בית הקברות העתיק של העדה ועלול לחלל אותו
ביום שישי ה 1.2.19 הופקדה להתנגדויות תכנית הרכבל לעיר העתיקה בוועדה לתשתיות לאומיות. התוואי המתוכנן של הרכבל הוא ממתחם התחנה הראשונה בירושלים, מעל גיא בין הינום להר ציון ומשם לשער האשפות. בתוואי זה נמצא גם בית הקברות העתיק של העדה היהודית-קראית. בבית הקברות מצויים קברים מימי בית שני וכן קברי בני העדה שנקברו בירושלים במשך מאות שנים, והוא פעיל עד ימינו ומשמש את בני העדה היהודית-קראית.
בית הקברות הופך את תוואי הרכבל לבעייתי לכוהנים שלא יוכלו לעבור מעליו בשל איסור כניסת כוהנים לבתי עלמין לפי ההלכה האורתודוקסית. קירוי בית העלמין היה מאפשר לכהנים לנסוע ברכבל לפי ההלכה האורתודוקסית. אך ורק מסיבה זו פנו יזמי התכנית, הרשות לפיתוח ירושלים, לוועד העדה היהודית-קראית בבקשה לקרות את בית הקברות, בתמורה לתקציבים לפיתוח בית העלמין ותחזוקתו. רק אז למדו לראשונה בני העדה על התכנית שתחלל את בית הקברות העתיק ותמנע את השימוש בו על ידיהם.
היהודים הקראים שומרים על דיני טומאה וטהרה גם בימינו ביחס לכל בני העדה. לפי ההלכה היהודית-קראית אסור בתכלית לקרות בכל סוג של קירוי בתי קברות, שכן כל הנכנס לבית העלמין יטמא בטומאת מת. הפעלת רכבל מעל חלקות הקבר, כל שכן קירוי כל בית העלמין, תוביל לטומאת מת לכל מי שייכנס אליו, ותמנע את השימוש בו ואת הכניסה לבית העלמין. לטענת הקהילה הקראית, מדובר גם בביזוי כבוד המת ובפגיעה בפרטיות ובכבוד המגיעים לבית העלמין. לכן, התוכנית תגרום לחילול בית העלמין ולפגיעה ביכולת בני העדה לקבור את מתיהם ולהתייחד עם זכר אבותיהם, שכן הכניסה אליו תיאסר עליהם לפי הלכתם.
במכתב התשובה של ועד העדה היהודית-קראית לבקשה להעברת הרכבל נכתב: "לא ניתן יהיה להקים את הרכבל מבלי לפגוע פגיעה אנושה באמונה היהודית-קראית, באדמת בית העלמין, ובמשפחות האבלות של נפטרים בעבר ובעתיד. כיוון שמטבע הדברים לא ניתן להזיז את בית העלמין המשמש לקבורת קראים כבר מהמאה התשיעית ולא נסכים כי יעבור מעל אדמתנו – לא יהא מנוס מהסטת קו הרכבל לנתיב אחר".
עו"ד נריה הרואה, מזכיר בית הדין היהודי-קראי אמר לאחר פרסום התוכנית: "אנו רואים בחומרה רבה את העובדה שהרשויות בחרו שלא להתייעץ איתנו לפני תכנון תוכניות בנחלת אבותינו, ויזמו תוכנית המנוגדת להלכה שלנו שתמנע את השימוש בבית הקברות העתיק שלנו, בשטח שהוא הקדש וקניין פרטי של העדה מדורי דורות. זה עצוב שהרשויות רוצות לקרות את בית הקברות שלנו כדי להתחשב בצרכים הדתיים של חלק מהנוסעים הצפויים ברכבל, אך בצרכים הדתיים שלנו, בני הבית, איש לא חשב להתחשב. הפגיעה בעדה הקראית חמורה הרבה יותר מאשר אי-בניית הרכבל בתוואי המוצע. לא ייגרם נזק לאיש אם לא ייבנה הרכבל בתוואי המוצע. לעומת זאת בניית הרכבל תוציא את בית העלמין מכלל שימוש ותאסור עלינו את הכניסה אליו. מדובר באתר מורשת עתיק עבורנו. העובדה שהרשויות בחרו לקדם את התוכנית חרף הבהרתנו שלא ניתן להעביר את הרכבל באדמתנו, היא התנהלות חמורה ביותר שנגועה כנראה באפליה ובשיקולים זרים, תוך ניסיון לדחוק את בני העדה היהודית-קראית מירושלים."
תכנית הרכבל עוררה ביקורת רחבה גם בקרב אנשי המקצוע שטוענים כי מדובר בפגיעה הרסנית בירושלים ובקו הרקיע שלה. לבד מועד העדה הקראית ומשפחות מהעדה שיקיריהן קבורים בבית הקברות שיגישו התנגדו, מאות כבר הצטרפו להתנגדות ציבורית של ארגון עמק שווה, גם התאחדות האדריכלים מתכוונת להגיש התנגדות והמועצה לשימור אתרים העבירה ביקורת חריפה על התכנית. העובדה שהתכנית קודמה בוועדה לתשתיות לאומיות שמצמצת את היכולת של הציבור להגיש התנגדויות ולא בוועדות התכנון הרגילות עוררה ביקורת רחבה. בין השאר פורסם גילוי דעת של 70 אנשי רוח ואקדמיה, ביניהם ארבעה חתני פרס ישראל.
עמותת היהדות הקראית תפעל בכל הדרכים המשפטיות המקובלות כדי למנוע את מעבר הרכבל מעל בית העלמין העתיק של הקהילה.